2015. március 14., szombat

Napekelet Bölcseleti Iskola – Önismeret Mi lakozik a mélyben?

A Napkelet Bölcseleti Iskola következő találkozója április 25-én lesz. Ez a rendhagyó együttlét Budapesten a Filozófusok Kertjében valósul meg, a Gellért-hegyi víztározó tetején. Egy hónappal korábban is találkoztunk: március 14-én délelőtt tíz órakor kezdődő programunkon Belső Naprendszerek címmel az önismeret kérdéskörét járták körbe előadóink.A havi rendszerességgel megrendezett találkozók törzsközönségén kívül mindig érkezik egy-egy új vendég is. A legtöbben már tudják: a programokon a mélyebb eszmecserén túl, gyakorlati eszmélkedésre is lehetőség nyílik.


Nagy pillanatok

Nem volt ez másként az előző hónapban sem, ahol az előadások közben felfedezhettük, mit hordunk a „bőröndjeink mélyén” éveken (vagy életeken) át magunkkal, majd Tenkei Imre által vezetett, napdobbal kísért közös meditáció segített mélyebb szinten is elraktározni a kapott élményeket.„- Nagyon meghatott vagyok, hiszen ebben az évben ünnepeljük, hogy harminc éve, 1985-ben jelent meg a Kagylókürt első száma” - kezdte köszöntőjét Szabó Edit, a program egyik szervezője. „Ezt azért fontos itt megemlíteni, mert a Napkelet Bölcseleti Iskola hátterében a Kagylókürt folyóirat áll.”

Edit megnyitóját a Rácz Géza, a Hindu-Magyar Kulturális Alapítvány megálmodójának vizsgálódó gondolatai követték.

„- Nem szeretem ezt a témát” – nyitotta előadását Rácz Géza, a ki nem mellesleg a Kagylókürt folyóirat főszerkesztője is. Kijelentését az önismeret témakörének elcsépeltségével igazolta, azzal, hogy rengetegen foglalkoznak a témával, nehéz is benne újat mondani.A tökéletesedés útján

Az előadó szerint mindennek ellenére is fontos az önismeret, főként, ha ez folyamatos önvizsgálattal párosul. Hiszen minél közelebb jutunk a maradandó lelki énünkhöz, annál természetesebb közegbe találunk vissza. Önmagunk lelki megismerése óhatatlanul együtt jár az isteni igazságok megismerésével is. Az emberlétet egy találkozási pontként is felfoghatjuk, ahol bizonyos képzetekből elindulva eljuthatunk egy magasabb találkozásig, szintéziség. Ez következetes önvizsgálat egész más alapállást követel, mint a hagyományos önismeret. Önmagam megismerésével párhuzamosan jár az isteni igazságok felfedezése is.

Az előadó hangsúlyozta továbbá, hogy nincs két életünk, nincs sok szerepünk, az egész életünket, ezt az életünket kellene tökéletessé tenni. Ebben a lelki értékeink, lelki létmódunk felismerése segít.


Könnyed önismeret

Rácz Géza előadását Ősz Szabó Éva, a Napkelet Bölcseleti Iskola egyik önkéntes munkatársának, a Kagylókürt szerzőjének tájékoztatója követte. Éva az asztrológia gondolkodói által feltérképezett személyiségtípusokat ismertette: a szünetben lehetőséget teremtve arra, hogy mindenki megkereshesse a hozzá legközelebb állót, felfedezhesse, hogy tulajdonságai hogyan viszonyulnak a különféle leírásokhoz, értelmezésekhez. Népszerű, felismerésekben gazdag volt ez a játékos önismereti kirándulás, ahogyan mindenkit megnevettetett és elgondolkodtatott Tenkei Imre Ego-szamhitá című művének felolvasása is. A Kagylókürt folyóirat legújabb számából kiragadott szemelvények megmutatták, hogyan tudunk az önirónián, a humoron keresztül szembesülni a magunk gyengeségeivel, hogyan lehetünk képesek nevetve meghaladni azokat.A tartalmas délelőtt végére minden bőröndöt kinyitottunk és megtaláltuk a mélyben rejlő kincset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése