2016. június 29., szerda

VI. Mandala kör – Kecskemét

A korábbi kecskeméti Mandala körökhöz hasonlóan ezúttal is a már megkezdett témát folytattuk. Bár a nyárra szünetet terveztünk, de a korábbi résztvevők kezdeményezésére június 29-én, a hónap utolsó szerdáján újra összegyűltünk a Valentinóban, hogy az élőlényről beszélgessünk. Ezúttal azonban már szabad téren, a napernyők alatt.


A május végi találkozón elsősorban a lélek eredetéről és természetéről, hovatartozásáról beszélgettünk. Most egy olyan új felvetés kapott szerepet, amely a témában jobban elmerülők számára is új szempontokat adott.
 


Egy kérdést jártunk körül részletesebben: miben rejlik a lélek parányi függetlensége?
Természetesen most sem szűkölködtünk gondolatébresztő és igen provokatív felvetésekben. Talán az eddigi találkozóink során most fektettünk a legnagyobb hangsúlyt a Bhagavad-gítára. Így valóban egy forrásfeldolgozó, komoly ismeretterjesztő előadás kerekedett a júniusi Mandala-körből.
 

Az isteni akarat érvényesül az ember életében, amelybe nincs beleszólása, vagy szabadon dönthet a lélek, hogy Isten felé fordul, vagy éppenséggel megtagadja őt? Volt-e lehetősége Ardzsunának – aki a Bhagavad-gítában a lélek megszemélyesítője –, hogy ellentmondjon Krsnának – Istennek?
"Az élőlény akár boldog, akár boldogtalan, sohasem független. A Legfelsőbb akarata szerint úgy juthat akár a mennyekbe, akár a pokolba, ahogyan a szél sodorja el a felhőt.”
Szerteágazó, építő vita után mindössze egy konklúziót vontunk le. Értelmezésünk és érzéseink szerint a Bhagavad-gítában számunkra úgy tűnik, hogy Ardzsuna, mint élőlény – speciálisan, mint ember – jelenik meg. Így számára a szabad akarat nem értelmezhető, hiszen a korábbi Mandala körök során megtárgyalt anyagi természet (prakrti) kötőerői irányítják az életét valamint a karma a hatás és visszahatás törvénye, amely várhatóan a következő – szeptemberi – Mandala körnek lesz a témája.


Szándékunkban áll a számunkra újszerűen hangzó konklúziót megosztani a Kagylókürt folyóirat Orientáció rovatának egyik szakemberével, Andrássy Csongorral, aki bővebb felvilágosítással szolgálhat a témával kapcsolatban.

Két hónapos nyári szünet után találkozunk szeptember 28-án.