2017. március 19., vasárnap

Tavaszi tűzáldozat Ludastón

Kikelet – azaz március – havának 19. napján napfordító tűzáldozatot tartottunk Ludastón. A tavaszi szertartás a napéjegyenlőséghez kötődik és egyben az új élet, az újjászületés ünnepe is.

A ceremónia az évek óta kialakított hagyományok szerint zajlott. A lassan érkező vendégek a Ludastói Iskola előtt gyülekeztek, majd 10 órakor a Naptanyánál kialakított tűzoltárhoz sétáltak át közösen.

A tavalyi évben a résztvevők nagy számára való tekintettel meg kellett nagyobbítani a tűzoltárt. Ezzel egy időben a földsáncokat is megemelték, amelyeket várhatóan ősszel már zöld fű fog borítani. A közel embernyi magas földhalmok mellé pedig facsemetéket is ültettünk. Idővel a felnövő fák árnyat és védelmet adnak majd a résztvevőknek.


A szertartást Tenkei Imre Ísvara vezette, alapítványunk Kecskemét környéki tagjainak és önkénteseinek támogatásával. A személyes jólét és az ország üdvének előrehaladása mellett a „védelemnek” és az „oltalomnak” ajánlottuk a közös áldozatunkat.


Bár ezúttal viszonylag kevés érdeklődő érkezett – közel 40-en vettük körül a tüzet – jó volt látni, hogy valóban sikerült hagyományt teremtenünk és az ország minden pontjáról idesereglett vendégek már pontosan tudták a szertartás menetét, sőt gyümölcsöt és gabonát is hoztak az áldozathoz.

Végső felajánlásként hosszú percekig lehetett hallani a személyes kívánságokat, fogadalmakat és számos írásba foglalt fohász is elégett a tűzben.


A szertartást egyszerű ebéd követte, amelyet a résztvevők által hozott finomságok tettek gazdaggá. A szokásokhoz híven mindenki egy apró fiolával távozott, amelybe a szent tűz hamuját töltöttük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése