2018. január 24., szerda

A Kagylókürt 68. számának bemutatója Pécsett

A telt házas budapesti bemutató után nagy lelkesedéssel néztünk a január 24-re tervezett pécsi bemutató elé. Bár talán egy kicsit kevesebb néző ült a Tudásközpont konferenciatermében, de a helyszín technikai adottságainak köszönhetően a résztvevők nemcsak egy bemutatót, hanem egy látványos, a labirintusokról szóló előadást is megtekinthettek.


A meghívott vendégek a Kagylókürt 68. számának írói és a Mandala Kör Hálózat országos olvasói műhelyének pécsi tagjai közül kerültek ki. A Budapesten az Írók boltjában megrendezett korábbi bemutató vendégei közül egyedül maga a főszerkesztő, Rácz Géza és Szabó Edit, cikkíró volt jelen.

Az esemény célja, hogy a legújabb, az égtájakat feldolgozó sorozat 2. elemeként megjelent "Nyugat"-nak aposztrofált számot közelebb hozza az olvasókhoz.

A több mint másfél óráig tartó beszélgetést Hild Mária, jóga oktató a pécsi Mandala Kör szervezője irányította. Személyes olvasatában olyan összefüggésekre hívta fel a figyelmet, amely még a főszerkesztő úr számára is meglepetést okozott.Az olvasói oldalt képviselte Radnai Imre, egyetemi tanár, nyelvész is, aki szintén vezető szerepet tölt be a Kagylókürt folyóirat népszerűsítésében. A pécsi Mandala kör tagjaként és az Élettengely olvasókör szervezőjeként alapítványunk elkötelezett és lelkes, önkéntes támogatója.

A meghívottak között kapott még helyet Kenderesi Ilona, jóga oktató, a "Nyolc fok" jóga rovat cikkírója, aki jóga keletről nyugatra történő áramlásáról szólt néhány szót, illetve felhívta a figyelmet arra, milyen értékeket tud ez a keleti tradíció a hanyatló nyugat világába hozni.

Szabó Edit rövid, de igen látványos és izgalmas prezentációt tartott a labirintusok művelődéstörténeti jelenlétéről és akár mai "felhasználásáról". Olyan lehetőségeket mutatott meg, amelyek értelmében a labirintus eszközként használható az összezavarodott világból való kijutásra: nemcsak szimbolikus értelemben.A beszélgetés végére megbizonyosodhattunk, hogy újra egy kivételesen értékes Kagylókürt példánnyal gazdagodhatunk. Bátor, elgondolkodtató, komoly tudományos kutatást igénylő írások kaptak helyet a folyóiratban, melyek a napjainkban zajló folyamatokról is szólnak.

Alapítványunk számára a 2018. év a "rejtett kincsek" éve, a Kagylókürt cikkei megcsillantanak néhány lehetőséget arról, hogy hol, mikor és miként lelhetünk rájuk.

Az érdeklődök kedves ajándékot kaptak Rácz Géza főszerkesztő úrtól. Egy gyönyörű kagylóban. egy szív formájú kis tartóban apró tömjén darabkák közül választhatott magának egyet-egyet minden jelenlévő.Alapítványunk legközelebbi nagy szabású eseményén, a tavaszi tűzáldozaton a tűzbe is lehet majd dobni ezeket a különleges füstölő szereket. Reméljük, hogy a pécsi közönség is kedvet kap egy ludastói kiránduláshoz.