2018. január 19., péntek

A Kagylókürt folyóirat 68. számának bemutatója Budapesten

2018. január 19-én került sor a Kagylókürt 68. számának budapesti bemutatójára az immár évtizedek óta bevált színhelyen, az Írók Könyvesboltjában. Telt ház volt, sokan voltak kíváncsiak a legújabb számra. Az égtájakkal foglalkozó sorozatban másodikként - ÉSZAK után - a NYUGAT került sorra.


Hogy a világosság reménysége valósággá váljon, ahhoz újra útnak kell indulni (..) Meg kell lelni a labirintusból kivezető helyes utat... " - a Kagylókürt 68. számának aranyfonalát Rácz Géza, főszerkesztő, író, Szendrei László, történész, Kovács Gergely Pál és Szabó Edit adta az olvasó kezébe.

Érdemes az alapvető dolgokon újra és újra elgondolkodnunk. Evidens a téma, éppen ezért nagyon fontos, hogy rálássunk a beágyazottságunkra, s el is tudjunk szakadni tőle.. - emelte ki Rácz Géza főszerkesztő. 

Szendrei László, történész, A nyugat alkonya című összefoglaló tanulmány szerzője többek között bemutatta azt a két gyökeresen ellentétes megközelítést, amely alapján a "nyugat"  értelmezhető. 

Kovács Gergely Pál A musztáng álma című irodalmi igényű írás szerzője arról beszélt, hogy hogyan közelíthető meg szimbólumokon keresztül a téma. amely egészen Amerikáig vezeti el az olvasót. 




Szabó Edit (Labirintus - élet és halál szent játéka) arra hívta fel a figyelmet, hogy a labirintus bejárata szimbolikus értelemben mindig "nyugaton" található; és fontos tudatosítanunk, hogy a labirintus és az útvesztő alapvetően különböznek egymástól.

Az est moderátora Ősz Szabó Éva volt. A bemutatót boltzártáig kötetlen beszélgetés és dedikálás követte.




A 68. szám bemutatójának videófelvétele megtekinthető ITT az Írók boltja jóvoltából.

A Kagylókürt 68. számának következő "állomása" Pécs, ahol január 24-én kerül sor a bemutatóra.