2014. július 21., hétfő

Családos Együtt-Lét a ludastói tanyavilágban

Már negyedik éve megrendezésre kerül a családos Együtt-Lét Ludastón, ahol olyan elemi jelenségekkel találkozhatnak a résztvevők, amelyek egyre inkább kimaradnak a városi ember életéből  - mint a napfelkelte, naplemente, csillagok, igazi föld van a lábunk, igazi tűz az ételünk alatt... 


Sparhelten főzés, kemencében sütés, áramnélküliség, aratás, a közösségi lét megtapasztalása... mind-mind olyan dolog, amivel a tábor apraja és nagyja gazdagabban és más tudatossággal térhet haza az együtt töltött pár nap után.




 Az Együtt-Lét  elnevezés onnan jött, hogy pár évvel ezelőtt néhány család elhatározta hogy, még ha nagyon aprók is a gyerekek néhány napot együtt töltenek a Naptanyán - ami a városi létformához szokottaknak egy kicsit nehezített terepnek számított. Gyakorlatilag a nap nagy része a létfenntartásra ment, de legalább együtt voltak. Kezdetben a folyamatos etetés, pelenkázás, a tűz szinte egész napos életben tartása (reggeli kásához, ebédhez, vacsorához, fürdő és mosogatóvízhez...), a szélrózsa minden irányába totyogó aprónép behalászása, altatás... gyakorlatilag teljesen kitöltötte a napokat, nem volt szükség különösebb programra.


Azóta a gyerekek cseperedtek, és a kezdeti csapathoz csatlakozó családok száma is gyarapodott, így a kézműves foglalkozások, íjászkodás, erdei kaland túra, közös meseolvasás és egyéb játékok is szerepet kaptak a táborban. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése