2014. július 14., hétfő

Egerág - V. Keleti Népek Fesztiválja

Az Egerágon ötödik alkalommal, 2014. július 11-13. között megrendezésre kerülő három napos programsorozatra, a Keleti Népek Fesztiváljára a Hindu-Magyar Kulturális Alapítvány is meghívást kapott.A főként magyar hagyományőrző programok mellett a japán, a kazah, – a kungfu bemutatón keresztül –  a kínai, valamint a hastánc előadás kapcsán a közel-keleti kultúra is bemutatkozott. A Napkelet Jógaház India több ezer éves bölcseleti hagyományát képviselve igyekezett a fesztivál programját színesíteni, gazdagítani.
Tenkei Imre 'Ísvara' dobmeditáció közben
A pénteki napra, elsőként az ind spirituális jóga gyakorlatát, valamint az ősmagyar táltoshagyományt ötvöző dobmeditációval készültünk. Ezután következett volna, a védikus tradíció szerint bemutatott – mégis egyetemes szellemiségű – Tűzáldozat. Azért „volna”, mert az időjárás közbeszólt. Szabadtéri fesztivál lévén, a programokat a szakadó esőben nem lehetett megtartani.

A szombati napon a látogatók megtekinthették a dr. Czabán László által készített "Tűzmágusok" című fotókiállításunkat, amelyen egy különleges – szintén alapítványunk által szervezett – tűzáldozatot mutat be.

"Tűzmágusok" fotókiállítás
A "Tűzmágusok" című fotókiállítás ismertetője a Napkelet Jógaház weblapján:
http://pecs.napkeletjogahaz.hu/index.php/2013/10/szellemi-fotokiallitas/
Ízelítő a kiállítás képeiből:
http://www.sajto-foto.hu/hu/2012/kepek/dr-czaban-laszlo-fotoi/tuzmagusok-2012
Rádióinterjú a fotóssal:
http://www.radioinform.com/index.php/hu/radiomenu/13-pozitiv-radio/520-tuzmagusok-egy-kiallitas-szokatlan-hangeffektusai-es-nem-mindennapi-kepei
Mindeközben a vásári forgatagban felállított standunknál – kicsik és nagyok örömére – lehetőség nyílt csillámtetoválás, valamint tradicionális indiai testfestés, henna tetoválás készíttetésére, valamint különleges indiai csemegék kóstolására.

Alapítványunk önkéntese hennafestést készít
Az indiai füstölők árusításán túl az érdeklődőknek szellemi táplálékul szolgáló különböző olvasnivalókat is kínáltunk. A bölcseleti, filozófiai témájú könyvek mellett, meg lehetett ismerni és vásárolni a Kagylókürt című folyóirat friss és régebbi számait, valamint folyóirat főszerkesztőjének, Rácz Gézának legújabb könyvét, az Élettengelyt.

Érdeklődők az alapítvány sátránál

Rácz Géza az Élettengely című könyvet dedikálja
Az Élettengely egy időn és téren kívül játszódó zarándokregény, amely a mesterrel és a tanítványival közös, inspiráló belső utazásra invitál. Ennek bemutatására egy közönségtalálkozót szerveztünk, ahol maga a szerző beszélt a könyvről, és amely után lehetőség nyílt a dedikálásra is.
Rácz Géza Élettengely című könyvéről:
https://hu-hu.facebook.com/Elettengely
A szombati időjárás már megengedte, hogy az előző nap elmaradt dobmeditációt is bepótoljuk. A meditációt vezető Tenkei Imre „Ísvara” körül, a résztvevők félkörben helyezkedtek el a földön. Ezután a napdob ritmikus hangjának segítségével elmélyülve, ősi magyar énekek, valamint szanszkrit nyelvű mantrák közös éneklésébe kezdtek. Mindez olyan erős hatással bírt a jelenlévőkön túl még a környezetre is, hogy az éppen gyülekező esőfelhők is szétoszlottak.

Közös meditáció napdobbal
Kedvcsináló videó a Dobmeditációhoz:
https://www.youtube.com/watch?v=5DqzTrCJ0zI
Sátrunknál vasárnap is jelen voltunk, ahol továbbra is lehetőség adódott a kötetlen beszélgetésekre – akár receptcserére –, az alapítvány munkájának megismerésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése