2014. október 23., csütörtök

Ludastói férfi lelkiségi elvonulás

Október 23. és 26. között ismét férfi elvonulást rendezett alapítványunk Ludastón. A program a korábbi hagyományokat követte, mégis újdonságnak számított, hiszen ezúttal a korábbi résztvevőket vártuk vissza. A férfi életútján "haladókat"


Most már elmondhatjuk, hogy a ludastói férfi lelkiségi elvonulás egy jól bejáratott és egyre népszerűbb program. Egy évben kétszer kerül megrendezésre, az igényekhez igazodva tavasszal és ősszel. Az őszi programra kizárólag a korábbi elvonulások résztvevőit invitáltuk. A résztvevők ismerősként köszöntötték egymást és mindent ott folytattak, ahol abbahagyták, de már egy magasabb szinten.


A férfiak kivonultak... Ki a pusztába, mint ahogy nagy eleink tették, ha egy krízist kellett kiböjtölni. Természetesen a mai résztvevők nem sorvadtak gyökéren és sáskán, hanem tápláló, de az elvonulás szellemiségéhez igazodó vegetáriánus, erőszakmentes ételt fogyaszthattak.

A kortárs társadalom nem támogatja a férfiélet lelki oldalának a megélését. Sok résztvevőnek újra és újra élmény, hogy olyan témákról hallathatják a hangjukat férfi társaságban, amelyek még legszűkebb baráti körükben sem merül fel. Olyan klasszikus "férfi témákról", amiről valójában érdemes beszélni.


Az egyik résztvevő gondolatai

Időnként szükségem van magányra férfiként, és a lelki élet gyakorlójaként: mindennapos kis egyedüllétekre és hosszabb pihenőkre egyaránt. Már jó ideje vágytam egy elvonulásra, de nem tudtam, a családi élet mellett hogyan valósíthatnám meg. Aztán tökéletes alkalmat teremtett ez a ludastói lehetőség. Csodás tapasztalat volt, hogy idegen emberek milyen hatékonyan tudnak együttműködni, ha megfelelő szellemi vezetést kapnak, jó a hozzáállásuk. Meglepődtem a résztvevők őszinteségén, tisztaságán és komolyságán is. A rendezvény után hónapokig minden barátomnak elmeséltem az eseményeket, feltártam a gondolataimat. Most már ők is nagyon várják, hogy egyszer részesei lehessenek az elvonulásnak.
Kikerülhetetlen az együttműködés, hisz az elszigetelt környezetből nincs mód elmenekülni a megoldandó feladatok, az esetleges konfliktusok elől. A férfiak megtapasztalhatják, hogyan éljék a hétköznapjaikat úgy, hogy közben megteremtsék a hétköznapokból való kiemelkedés lehetőségét. Nem tehetnek mást, mint legyőzik magukat. Tanulnak, hogy taníthassanak és megerősödjenek.
A napirend része a korai kelés, a testmozgás, a jóga, elméleti képzések, közösségi gyakorlatok.


Konklúzió

A résztvevők a gyakorlatban, a bőrükön tapasztaltak meg mindent.
Hajnali ötkor mezítláb, a tócsában állva mindenki egyként élte meg, hogy tényleg nem vagy egyenlő a testeddel, annál sokkal nagyobb valami vagy. Viszont a feléd magasló tájhoz képest mégis mennyire kicsi. Amikor egy társad félmondata kifordítja a világodat a sarkából. Amikor a nevetés nem akar véget érni. Amikor rádöbbensz, hogy itt valahogy máshogy telik az idő.
Múlik, vagy teljesedik? Nem mindegy!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése