2014. november 27., csütörtök

Mandala vagy labirintus – XXII. Mandala kör Pécsett

A Kagylókürt folyóirat szellemi műhelyének a Mandala körnek november 27-i találkozóján megtehettük a következő lépést abba az irányba, ahol a bölcselet kézzelfoghatóvá válik.



A téma a Kagylókürt 32. számának cikke a „Mandala vagy labirintus” volt. A cikk szerzője Rácz Géza úr ezúttal is jelen volt, tőle származik a mandalát és a labirintust frappánsan körülíró idézet:
„ A nem szögletes ábrák kétfélék lehetnek: körkörösek vagy csigavonalúak, az egyik mandala, a másik labirintus. Az előbbi kivezet, az utóbbi elveszejt, az egyik megoldás, a másik meghalás. ”
A felvetett téma olyan hatalmas, izgalmas és szerteágazó, hogy úgy döntöttük, ezúttal csak a mandalával foglalkozunk. A labirintusra csak a nyári szünet előtti záró találkozáskor, május 28-án kerül majd sor.

A mandalákkal kétféle módon lehet kapcsolatba kerülni: vagy készítjük vagy szemléljük őket. Csütörtök este mindenki része lehetett egy mandalának, ezúttal a mandalából (a szó egyik jelentése: közösség) néztünk kifelé...

Az élet mandalába hajló labirintusáról gondolkodtunk, ám alkotó módon, ezért hogy létrejöjjön ez a "fordított" látószög mindenkit arra kértünk, hogy hozzon magával egy teamécsest: lehetett egészen egyszerű fehér, de színes is.

Váratlan módon azonban hamarosan kövek, termények is előkerültek és a résztvevők a beszélgetés végére valóban megalkottak egy mandalát, amelyet azután körbeültünk. Összekapaszkodtunk és egy szanszkrt mantra közös zengetésével zártuk az estét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése