2015. február 21., szombat

A debreceni Kagylókürt Mandala Kör megalakulása

 A debreceni Kagylókürt Mandala Kör alapító alkalmát 2015. február 21-én a Carpe Diem Teaházban tartottuk meg. Az ötlet még decemberben született, amikor Rácz Géza, a Kagylókürt folyóirat főszerkesztője városunkba látogatott, és a 62. szám legfrissebb példányait hozta el teaházi asztalunkra. Különleges, forró teánk mellett beszélgettünk az új szám cikkeiről.

Szendrei László történészt megkértük, beszéljen pár szót nemrég megjelent könyvéről, melynek címe: „A magyarok istene”. Aztán a Kagylókürtbe írt történelmi témájú cikkéről kérdeztük, ami az I. Világháborút értelmezi új nézőpontból „Száz év és az elvetett magok” címmel.

Ezután elterveztük, hogy rendszeresen összejövünk hasonló filozófiai eszmecserét tartani, mert nem maradhatnak feldolgozatlanul azok a gondolatébresztő témák, melyeket a Kagylókürt folyóirat vet föl. Megbeszéltük, hogy három cikkből kiindulva három kiselőadással készülünk, majd mindegyiket közösen megvitatjuk..



Az elképzelés tehát megvalósult. Még ha nem is minden a papírforma szerint – a tervezett két órából négy óra lett végül –, de egyikünk sem bánta, hogy sötétedésre ért haza.

Tizenkét fős társaságunk – újabb különleges teák mellett – beszélgetett a tudás mibenlétéről, India szent könyveiről, a történetírás céljáról és hitelességéről, végül a szeretetről és a szerelemről, az életünkben betöltött szerepükről.



Reméljük, egy hónap múlva újra találkozunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése