2015. február 14., szombat

Isteni kegyelem – kerekasztal beszélgetés a Szintézis Szabadegyetemen

A Szintézis Szabadegyetemmel több évre visszamenő kapcsolatot ápol a Hindu-Magyar Kulturális Alapítvány, amelynek képviseletében több ízben vettünk részt az általuk szervezett ismeretterjesztő és oktató programokon. Ezúttal február 14-én egy kerekasztal beszélgetésre invitálták Rácz Gézát, alapítványunk kurátor elnökét.


A beszélgetés a Szabadegyetem 2014-ben indult egy éves integrált, önismereti képzésének keretei között zajlott. Az oktatásra havi egy-egy hétvége keretében kerül sor, a fő téma az elmúlás és elvesztés időszakainak megélése.

Február 14-15. hétvége a sorozat 5. alkalma a téma teológiai-spirituális vonatkozásait tárgyalta. A két napos oktatás az Isteni kegyelem összefoglaló címet kapta. Ezen belül két napra lebontva az ábrahámi vallások túlvilágképeiről, illetve a hit és a transzcendencia kérdésköreiről tudhattak meg többet a hallgatók.


A tárgyalt kérdések

• Egy életünk egy halálunk?
• Halál utáni lét a lineáris és ciklikus vallásokban
• A keresztény megváltás és isteni kegyelem
• Mennyek és poklok
• Az ábrahámi vallások túlvilágszemlélete: a zsidó másvilág, a keresztény túlvilág, az iszlám pokol és paradicsom
• A hit és az ima ereje, ill. szerepe a haldoklás és a gyász folyamatában
• Transzmutáció a Hermetikában
• Transzcendenciára nyíló kapuk, és az ego halála: egység- és istenélmények


Kerekasztal beszélgetés

A szombati alkalom nyitott napnak számított, így nem csak a kurzus résztvevői vehettek részt a kerekasztal beszélgetésen, melynek témája: Bűn és erény, halál és feltámadás a keresztény hitben, a lélektan és a keleti vallások tükrében. A résztvevőket 10:20-ra várták az IBS Office Center színháztermébe.
„Európai kultúránk hitvilágát alapvetően az ábrahámi vallások szemlélete határozza meg, amelyek az időben részben egymásra épültek, így sok hasonló vonás fedezhető fel bennük. A zsidó, a keresztény és az iszlám vallást történeti, vagy lineáris vallásoknak is nevezik, ami ellentétben a ciklikus szemléletű keleti vallásokkal az ember földi létét egyszerinek tartja.”
Rácz Géza úr főképpen az indiai vallások szemléletével kapcsolatban osztotta meg ismereteit a hallgatósággal.


Közreműködött dr. Nagy Pál Szabolcs, római katolikus teológus. A beszélgetést Paulinyi Tamás moderálta.A beszélgetésről készült videó felvétel megtekinthető a Youtube-on.
A Szintézis Szabadegyetem weboldala.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése