2014. szeptember 19., péntek

Napkelet Bölcseleti Iskola - 2014. őszi szemeszter

"Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására, mint a magyar társadalom az ősi indiai kultúra tárházában." (Kőrösi Csoma Sándor)

2015-ben lesz harminc éve, hogy a Kagylókürt folyóirat első száma napvilágot látott. A jubileumi év előkészítéseként három évi kihagyás után közkívánatra újraindultak az 1996 óta szabadegyetemi formában működő Napkelet Bölcseleti Iskola budapesti előadásai.
A Napkelet Bölcseleti Iskoláról bővebben itt olvasható.
Élet – Halál – Szerelem – Teljesség

Néha fel kell tennünk a legalapvetőbb kérdéseket. A vallásfilozófiák fontos része a végső kérdések taglalása, és itt az ideje, hogy az elavult vagy sztereotip válaszok helyett bátor kérdéseink nyomán az ősi hagyományokra támaszkodó, mégis aktuális és megtapasztalható, kielégítő válaszokat kapjunk.
A keleti filozófiák azt mondják, az élet szenvedés, az emberek mégis derűsek. Mi nyugaton azt mondjuk, az élet boldogság, mégis sokan szenvedésként éljük meg. Nem kéne itt rendet teremteni?


A földi pályánk három szóban összefoglalva: élünk, szeretünk, elmegyünk… Milyen az életünk minősége? Van-e túlélési stratégiánk a halálra? Mit tudunk a szeretetről? Ha e három kérdésre választ adunk, úgy bizonyára némi fogalmat alkothatunk a Teljességről is, ami megkoronázza vizsgálódásainkat.

Meghívott előadónk Rácz Géza, filozófus, a Kagylókürt folyóirat főszerkesztője és a Napkelet Bölcseleti Iskola alapítója.

Az első három előadás helyszíne Budapesten, az Eötvös10 Terézvárosi Közösségi és Kulturális Színtér.

Szeptember 22. hétfő - Élet

Október 27. hétfő - Halál

November 24. hétfő - Szerelem

December 13. szombat - Teljesség

A félévzáró előadás és műhely a MagNet Közösségi Házban kerül megrendezésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése