2015. január 16., péntek

A Kagylókürt 62. számának bemutatója az Írók Boltjában

Az új évet egy újabb Kagylókürt bemutatóval köszöntöttük Budapesten, január 16-án az Írók Boltjában. Vendéglátóink ezúttal is kitettek magukért, hiszen a kirakatban külön helyet kapott folyóiratunk.



Kis finomhangolás (hangtál zengetése) után Ősz Szabó Éva a Napkelet Bölcseleti Iskola munkatársa vezette a bemutatót. Ügyes kérdéseit úgy tette fel, hogy csak ízelítőt kapjunk a cikkekről, viszont kedvet kapjunk az olvasáshoz. 

Az első téma Rácz Géza főszerkesztő urat szólította meg és „Actio, Reactio, Perfectio - A helyes viselkedés” című cikkére vonatkozott.



 Az élet három fő területe, ahol az emberi aktivitás megmutatkozik: a tettek mezeje, a szavak szférája, a gondolatok világa. A tettek következményekkel járnak. Ez a karma. A tetteinkkel el kell számolnunk, felelősséggel tartozunk szavainkért, sőt gondolatainkért is. „Legyetek tökéletesek!” - idézte a szerző a Bibliából. Itt nem akadékoskodó perfekcionizmusról van szó. Valójában túl kell lépni az emberi korlátokon, megszokásokon. Rácz Géza úr felhívta a figyelmünket egy másik cikkre: „A hajnali idill és a termodinamika második főtétele”. Kézbe venni a világ sorsát felelős dolog. Tetteinknek egy magasabb valóságot kell szolgálnia. A gyönyörű gondolatok minden hallgatót magával ragadtak.


 Szabó Edit a Napkelet Bölcseleti Iskola munkatársa, Szendrei László történész, Rácz Géza a Kagylókürt főszerkesztője
Az első világháború centenáriuma van. Ezért fontosnak éreztük, hogy Szendrei Lászlót is személyesen kérdezzük „Száz év és az elvetett magok - Voltak-e az első világháború kitörésének spirituális és karmikus okai?” című cikkéről.
A szerző, mint egy gyümölcsről a héjakat lebontogatva próbálja meg cikkében megtalálni a magot, vagyis a lelki okokat, melyek egy olyan háború elviseléséhez vezettek, amelyben emberek milliói haltak meg. Mi volt az ok? Közvetlen: a trónörökös meggyilkolása. Valójában a világ újrafelosztása volt a cél, vagyis politikai-hatalmi okok. A háború végén 4 nagyhatalom szűnt meg, vagy deszakralizálódott. Ha a korabeli sajtót, irodalmat megnézi az ember, kiderül, hogy az erőszak kultusza igencsak felerősödött az első világháború előtt, tehát a háborút az emberek maguk is akarták, annyira benne volt a köztudatban, hogy természetesnek vették, hogy háború lesz. Mintha megelégelték volna a békét és biztonságot. Ráadásul a háború nem békével ért véget, hanem béke diktátummal, be volt kódolva a megoldásba a II. világháború kirobbanása. Sőt még ma sincs igazi megoldás, ha megnézzük a közelmúlt eseményeit.

Ősz Szabó éva és Szabó Edit a Napkelet Bölcseleti Iskola munkatársai
A harmadik beszélgetőpartner, a Kagylókürt újabb szerzője, Szabó Edit volt.  A moderátor „A világbéke oltára Medea településén -  Gyűlöletből - halál nő ki, szeretetből - élet!” című írásáról kérdezte.
Van egy különös hely a Medea nevű település mellett, nem messze Trieszttől. A település mellett található a Világbéke oltára. Mivel az Isonzó folyó közelében van, az első világháború legvéresebb ütközetei dúltak ezen a tájon. A minta Augustus császár békeoltára volt. A béke oltára ma elhagyatott, mert ma is tombol a gyűlölet, az első világháború századik évfordulójára sem szűnt meg a kegyetlenkedés, az esztelen vérontás a világban. Szabó Edittől a jelenlévők megtudhatták Medea mítoszát is.
Igazi különlegességgel – idézet „játékkal” – búcsúztak a meghívott szerzők:

„A létezés permanens háború, egyetlen megoldás a középpont: az Isten a tiszta lét.” – hangzott az idézet Hamvas Bélától, amelyre Rácz Géza adta, a lezáró gondolatot: „A mai világban mit tudunk tenni mi magunk? Imádkozzunk együtt. Lehet, hogy láthatatlan az ereje, de nagyon hatásos.”



Szendrei László pedig Márai idézetet választott elgondolkodtató útravalónak: „A XVIII. század felszámolta a vallást, a XIX. század az Istent, a XX. század az embert.”
Köszönjük szépen a szerzőknek a lélekemelő és izgalmas cikkeket!

A Kagylókürt bemutatóról készült videó felvétel megtekinthető a Youtube-on

Képgalériánkban még több kép található. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése