2015. január 29., csütörtök

Jantrák - XXIII. Mandala kör Pécsett

Nem könnyű témával köszöntötte az évet január 29-én a pécsi Mandala kör gondolkodó csapata. A korábbi találkozó alkalmával a mandalával foglalkoztunk, most egy kevésbé ismert, de annál misztikusabb keleti szimbólumot, a jantrát ismerhették meg egy kicsit mélyebben az érdeklődők.


Továbbra is igyekeztünk szem előtt tartani az előző évben kitűzött céljainkat, így igazán gazdag és élményszerű találkozót szerveztünk. A régi tagok komoly szerepet vállaltak magukra és három részből álló izgalmas előadóestet állítottak össze.

Az este Radnai Imre rövid témafelvezetésével kezdődött, ahol megismerkedhettünk a jantra fogalmával, erejével és használatával, amely nagyon is természetes keleten, de ismeretlen a nyugati ember számára. Elsősorban a Srí jantra, a leghíresebb és legerősebbnek tartott szimbólum állt a figyelem középpontjában.



Majd nem is tartott sokáig, hogy összekapcsoljuk a geometrikus formákat a Kagylókürt folyóirat külső megjelenésével is, hiszen olyan archetipikus, geometrikus formákat őriz, mint a négyzet (korábbi számok) és most a háromszög. Magyar Brigitta, egyetemi hallgató szépen felépített vázlatát adta a háromszög misztikus szimbólumának a metafizikai hagyomány tükrében.

A találkozó fénypontjának az utolsó előadás bizonyult, mikor is Balatincz Miklós nagyon élvezetes és igazi ismeretterjesztő diavetítést tartott a jantrák megjelenéséről a nyugati kultúrában, pontosabban a középkori keresztény templomok freskóin és üvegablakain.



Igazi előrelépés törekvéseinkben, hogy a Mandala kör történetében először, elkészült logónk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése