2015. január 28., szerda

A Kagylókürt LXII. számának pécsi bemutatója

2015. január 28-án megtelt érdeklődőkkel Pécsett a Tudásközpont konferencia terme a Kagylókürt folyóirat 62. számának bemutatója alkalmából.

A beszélgetést Ősz Szabó Éva, a Napkelet Bölcseleti Iskola munkatársa vezette, Rácz Géza főszerkesztő adott választ a felmerült kérdésekre, Váray László zenetanár és író pedig Baksa Veron vetett ágya című legújabb könyvét ismertette.
Hild Mária jógaoktató és Radnai Imre angoltanár - a pécsi Mandala kör alapító tagjai - a cikkekkel kapcsolatos gondolataikat, érzéseiket őszinte lelkesedéssel osztották meg.


Radnai Imre, Hild Mária - a pécsi Mandala kör alapító tagjai, Rácz Géza - a Kagylókürt felelős szerkesztője, Ősz Szabó Éva - a budapesti Napkelet Bölcseleti Iskola munkatársa és Váray László - zenetanár
Igazi, színes, felfedező utazás volt, az „Actio-tól a Reaction át a Perfectio"-ig. Kíváncsian hallgattuk a lehetőségeket, miként is lehet cselekedni úgy, hogy nem teszünk semmit, hogyan tanulhatnánk meg a helyes cselekvést, annak művészetét.

A szerelemről való elmélkedés szokatlan kérdést vetett fel, vajon érzés-e vagy a tudat egy sajátságos kapcsolódása, kinyílása érleli-e a szerelmet? Szerelem és a szeretet a teljesség felé vezethet bennünket?



A csillagok az égen eligazodási pontok az úton lévők számára, ám élethelyzeteink, kapcsolataink, viselkedésünk megértéséhez, az asztrológia is segítségünkre van, nagy örömmel és rácsodálkozással fogadtuk a kiemelt néhány idézetet a védikus írásokból, bölcsektől, nagy gondolkodóktól, melyek örök tendenciákat mutattak fel számunkra, nemcsak a 2015-ös évre szóló jelzésekkel.

Önismeret, önreflexió, önfegyelem témájában a dzsain bölcsességek közül is szemezgethettünk. Kenderesi Ilona Bevezetés a jógába című cikke a jógagyakorlók számára adott újszerű útmutatót ahhoz, hogy miként tehetjük gyakorlattá, életünk részévé az elméleti tudást, mit is jelent az, hogy „jógában lenni…”

A reakció, a karma témájában Szendrei László: Száz év és az elvetett magok című írása adott kérdéseket, melyekre Rácz Géza válaszolt nekünk. Rálátást nyerhettünk a karma törvényének működésére a háborúk történetében, metafizikai értelmezésben, az események spirituális okait fejtegetve juthattunk magasabb megértésre.



Tornyai Ödön Hajnali idill című cikke is megihletett bennünket, meghagyva bennünk a reményt arra, hogy még a lebomlás felé tartó világkorszakban is a rendezettség a meghatározó irány, ehhez a témához kapcsolódott Ubornyák Katalin: Eltáncolt világ című írása is.

Hasznos tanácsokat kaptunk a mindennapjainkhoz, miként tehetjük mi magunk szentségessé a tevékenységünket, áldozathozatallal, adakozással, felajánlással, szolgálatkészséggel, szeretettel, a jóga gyakorlásával hogyan haladhatunk a szellemi fejlődés útján.



Váray László: Unokaság és nagyapaság című írása mindenki lelkét megérintette és egyben rá is világított arra, hogy felelősséggel tartozunk a felnövekvő nemzedék látásmódjáért, értékrendjéért, hiszen nem mindegy, hogy milyen magot, milyen időszakban és milyen talajba vetünk.

A beszélgetés élettel teli, üde és lelkesítő volt, értékes hozzászólásokkal járult hozzá a közönség is. 



A pécsi Kagylókürt bemutatókon évek óta rendszeresen az első sorokban ülő idős professzor úr ezúttal is  megosztotta véleményét, méltó zárása volt ez a mondat az ünnepségnek: "Nagy szüksége van a szellemnek és a lelkületnek a táplálásra és ami itt ma elhangzott az segítette a szellemünknek, a lelkületünknek a táplálását és ezért nagyon hálás vagyok" Mikor lesz legközelebb találkozó? -érdeklődött...remélem megérem, tette hozzá...
Mindannyian nagyon várjuk...

A Kagykókürt bemutató videó anyaga megtekinthető a Tudásközpont oldalán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése