2015. május 27., szerda

A Kagylókürt LXIII. számának pécsi bemutatója

Hagyományosan a pécsi Tudásközpontban került megrendezésre a Kagylókürt legújabb számának bemutatója május 27-én 18 órai kezdettel. A meghívott vendégek egyszerre képviselték az olvasó – Hild Mária és Radnai Imre, a pécsi Mandala kör képviseletében – és az író – Rácz Géza, felelős szerkesztő és Kenderesi Ilona rovatvezető – nézőpontját.


30-40 ember is összegyűlt a Kagylókürt bemutatójára, régi és új olvasók egyaránt. Ez talán annak is köszönhető volt, hogy Unger Pálma, a pécsi Nemzeti Színház színművésznője kedvesen elvállalta, hogy felolvas néhány gondolatot a Kagylókürtből. Érzésekkel teli előadásmódja igazi élménnyé tette egy-egy bekezdés, idézet, történet hallgatását.


A bemutató beszélgetéssé vált író és olvasó között, amely során kiderült, hogy Kagylókürtöt írni és olvasni egészen másképpen kell, mint azt általában tesszük. Az „előadói” oldal igyekezett megosztani a közönséggel, milyen többletet tud adni egy-egy cikk a hétköznapi életünkhöz.A legújabb szám tematikája a „Nézőpontváltás” volt, de ez nem csak erre az egyetlen számra igaz, hanem az egész folyóirat szellemiségére. A Kagylókürt nem titkolt célja, hogy gondolkodásra bírja az olvasót, és elindítsa az életminta váltás folyamatában.


A 63. szám a fáradságos szerkesztőmunka csodálatos példája is. Bár a cikkek az egyetemes misztika kifogyhatatlan kincsestárából építkeznek,
A dervis ruhája és a teljesség keresése – iszlám misztika
Az ikon és a képrombolási vita bizáncban – keresztény misztika
Napkorong – perzsa művészet és vallás
A Szent Bölcsesség temploma – keresztény művészet
Tiszták a máglyán – inkvizíció
Száz kérdés – indiai mitológia
mégis sikerült egyetlen vezérgondolatra felfűzni őket: „éljünk a megfordítás lehetőségével”. Nézzünk meg mindent egy új nézőpontból is!


A bemutatót a meghívott vendégek mögé vetített képek tették színesebbé. A Mandala kör tagjai felolvasással gazdagították a programot.

A Kagylókürt bemutató videó anyaga megtekinthető a Tudásközpont oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése