2015. május 23., szombat

Megnéztük a nézőpontok nézőpontjait - Napkelet Bölcseleti Iskola

A nézőpontváltás kérdésköre volt a Napkelet Bölcseleti Iskola „tanévzáró”, májusi találkozójának középpontjában. A május 23-án, Budapesten a Magnet Házban megtartott rendezvényen Ősz Szabó Éva a paradigmaváltás fontosságáról, Kozma Dániel pedig a nézőpontváltás megjelenéséről beszélt a szufi misztikában. A program műhelymunkával zárult Misztika és matematika, felismerések címmel.

A paradigmaváltás fontossága

Ősz Szabó Éva előadásának elején a "Te feladatod" című vers felolvasásával érzékeltette, hogy milyen nagy változást hozhat a végeredményben egy apró változtatás a nézőpontunkon. Majd "A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem." mondaton keresztül bemutatta, hogy az eltérő központozás mennyit változtathat egy mondat jelentésén. 

Éva szerint napjainkban egyre nagyobb eséllyel megélhetjük, hogy egy apró határterületi felfedezés, akár az egész tudományos világképet megváltoztathatja. Az előadó összefoglalta a különböző korszakok paradigmáit és előre jelezte, hogy a mai kor  tudományos felfogásának alapjai is megkérdőjeleződnek.

Ősz Szabó Éva a Napkelet Bölcseleti Iskola munkatársa

A szúfiktól az árnyékokig

Az előadó a Kagylókürt 63. számát is bemutatta, melynek központi témája szintén a nézőpontváltás. Elmondta, hogy nagyon sok írás a misztikus Közép-Ázsiába vezet minket. Szó van az ókori perzsák világáról, a Szent Bölcsesség templomáról, a képrombolásról, mint vallási nézőpontváltásról. Továbbá a folyóiratban írnak az eretnekségről, a Bhagavad Gítáról, a 'Megnevezhetetlen' megnevezéséről. Ősz Szabó Éva kedvenc cikke a mostani Kagylókürtből a Mindig veled című írás, amely többféle szempontból és eszközzel közelíti meg, foglalja össze az árnyékról szóló tudásunkat.

A folyóirat fővárosi bemutatója június 17-én 16 órakor kezdődik az Írók Boltjában.

Szúfista verseken keresztül 

Ezt követően  Kozma Dániel ihletett, zenei betétekkel, (olykor saját fordítású) versek felolvasásával, meditációval élményszerűvé tett előadása következett.

Kozma Dániel a Kagylókürt egyik cikkírója
Dániel számára is nézőpontváltást jelentett, hogy a Kagylókürt lelkes olvasójából, a Napkelet Bölcseleti Iskola kitartó résztvevőjéből szerzővé, előadóvá vált. Szerinte a szufizmusról beszélni azért is nehéz, mert kevésbé ismert, komplex téma. Ez a sokrétűség jól kapcsolódott a Bölcseleti Iskola aznapi témájához, hiszen a szufizmusban nézőpontok sokasága jelenik meg egyszerre. Az előadó szerényen felhívta figyelmünket, hogy ő csak a saját meglátásait tudja közvetíteni a témában, a hivatalos szufi álláspontért nála avatottabb szaktekintélyekhez kell fordulni. Kozma Dániel beszélt a szufizmus értelmezéséről, jelentésváltozatairól, a szufizmusból született versekről, a szufista „ittasságról”, szabadságról és szentségről, mester és tanítvány kapcsolatáról.