2015. május 22., péntek

Szakrális női kör – utazás Nagymagyarba

Sokáig kellett várni, míg újraindult Alapítványunk egyik kiemelten fontos projektje: a tradicionális női szerepeket felelevenítő és tudatosító Szakrális női kör. Komoly előkészítő munkák után május 22-én sor került az első közös programra, amelyre az ország több pontjáról érkeztek hölgyek.



Szent Rita a „lehetetlen helyzetek” védőszentje. Ezért is választotta a Szakrális női kör vezetője, Péceliné Hoffman Erzsébet, alapítványunk kuratóriumának tagja első programnak egy közös zarándoklatot a szlovákiai Nagymagyarba.

Május 22-e Szent Rita ünnepe és ezt már több éve hagyományosan megünneplik a nagymagyari katolikus templomban. A Győrtől kb. 1 órányi autózásra eső gyönyörű, csallóközi falucska plébánosa hosszan beszélt arról, milyen nehézségeket kellett leküzdenie ahhoz, hogy megvalósítsa álmát és meghonosítsa Szent Rita tiszteletét a rábízott közösségben.



A Szakrális női kör egyházaktól függetlenül működik, de a tradicionális női szerep elengedhetetlen részének tartja az élő istenhitet. Ezzel a nyitó zarándoklattal azt az erőt szerette volna meginvitálni az alakuló közösségbe, amely segíthet megtartani ezt a kezdeményezést.

A Győrből, Mosonmagyaróvárról és Pécsről érkező hölgyek a templomnál találkoztak, ahol lehetőség adódott a személyes elmélyülésre, majd közös éneklésre és táncra is. A közös tánc ugyanis ősi hagyománya a női közösségeknek.



A találkozót egy közösen elfogyasztott ebéd zárta le, amelyet az alapítványunk győri központjában, a Győri Jógaházban fogyasztottunk el.

Reméljük, hogy a több hagyományt is magába integráló kezdeményezés visszhangra talál a nők között és sikerül olyan mintát felmutatnunk, amely inspirációt és erőt ad nőtársainknak. Olyan válaszokat keresünk, amelyek a mai civilizációs nehézségek között is megélhető életmintákat képesek nyújtani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése