2015. június 4., csütörtök

86. Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok Budapesten – június 4­8.

A Kagylókürt szellemi műhelye, a Napkelet Bölcseleti Iskola csapata is jelen volt a 86. Ünnepi könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok rendezvényén, a budapesti Vörösmarty téren. 



A 114­es standot egy önkéntesünk felajánlása segítségével kaptuk meg. Az egész napos jelenlét biztosításához is rengeteg barátunk közreműködése, áldozatos munkája kellett.

A többiekhez hasonlóan mi is június 4­-én, csütörtökön nyitottuk meg standunkat és vártuk kiadványainkkal az első érdeklődőket. Sokan, szívesen időztek már ekkor is pavilonunknál beszélgetve, Kagylókürtöket lapozgatva. A stand önkéntesei és dokumentumai bátran mondhatjuk: a szélrózsa minden irányából érkeztek (Debrecenből, Pécsről, Ludastóról, Kecskemétről, Budapestről és Szófiából is kaptunk támogatást). 



Péntek (június 5.) délelőttre a Napkelet Jógaház népszerű szakácskönyvének példányát is meghozták. Délutánra pedig már érezhetően nőtt az érdeklődő tömeg nagysága a Vörösmarty téren.

Kagylókürt: tudomány és spiritualitás határán 



Kora délután Szendrei László, a Kagylókürt rovatvezetője csatlakozott Debrecenből, hogy dedikálja két, a folyóirathoz is köthető könyvét: A turanizmus. Definíciók és értelmezések 1910­től a II. világháborúig, illetve A „Magyarok Istene”. Művelődéstörténeti tanulmány. A korai időpont miatt ekkor még nem sok látogató érkezett a standhoz, de így is érdekes beszélgetés folyt a szerző, László egy barátja és a standunk egyik önkéntese között például a tudományban bekövetkező paradigmaváltás szükségességéről is. Szendre Lászlóval elmondta: a Kagylókürt jó lehetőséget ad számára, hogy a tudományos témákat egy újszerű, spirituális, a pusztán fizikain túli szemlélettel közelítse meg.


„Szombat esti láz”




A szombati nap sok programmal kecsegtetett. Délután először Váray László zenekutató, zenetanár két könyvét dedikálta és beszélgetett az érdeklődőkkel róluk. A szerző egyedülálló ütőhangszeres szótárában 4600 szócikk szerepel: nemcsak a hangszerek nevét, hanem a különleges ütők megszólaltatási módját is leírta. Másik kiadványa a „Baksa Veron vetett ágya” című népzenei monográfia gyűjteménye. Váray László 1973­ban, barangolásai közben figyelt fel Illés Józsefné született Baksa Veron dalolására. Megható, szívhez szóló történetek és Veron kedvenc dallamai mind megtalálhatóak Váray László könyvében.

Találkozások


Késő délutántól a Kagylókürt főszerkesztője, az Élettengely című zarándokregény szerzője is velünk tartott. Izgalmas beszélgetések alakultak ki a Napkelet Bölcseleti Iskola asztalánál. 

Nagy örömünkre több fővárosi barátunk, Kagylókürt szerzőnk is ellátogatott a helyszínre, így az este lelkes eszmefuttatásokkal, vizsgálódással folytatódott a Kagylókürt legújabb cikkeitől, a piramisok titkain át a Védánta­szútráig.



Vasárnap (június 7­én) Győrből érkezett egy önkéntes csapat a stand felügyeleti, kapcsolattartási feladatait ellátni. Pavilonunknál Kenderesi Ilona mutatta be vegetáriánus szakácskönyvének második kiadását. Az érdeklődő barátok Rácz Gézát most a Kossuth Kiadó pavilonjánál találhatták meg, ahol a társszerzőkkel együtt a Sorskönyv és a Boldogságkönyv kiadványait dedikálta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése