2015. június 2., kedd

Szakrális női kör – Megalakulás Hásságyon

A Nap és a Hold együttállásának idején, június 2-án került sor a Szakrális Női Kör ünnepélyes megalakulására. A páratlanul tartalmas és izgalmas program délután kezdődött és belenyúlt a holdfényes éjszakába.



A nagymagyari zarándoklathoz hasonlóan újra 9 hölgy jelent meg a programon, bár nem ugyanazok, akik a májusban részt vettek az utazáson… 

Hásságy kb. 30-40 percnyi autóútra fekszik Pécstől. Alapítványunk évekkel ezelőtt egy kis tanyát vásárolt a falu mellett, a szántóföldek ölelésében. A környezet csendes, eldugott, mégis könnyen megközelíthető. Az évek során nehezen találtunk lehetőséget az egyszer már felújított, mostanra azonban elhanyagolttá vált ház és telek hasznosítására.

A Szakrális női kör azonban központjául választotta a hásságyi ingatlant és már a tavalyi év folyamán, önkéntesek segítségével elindult a felújítás. Ez magában foglalta a telek pontos felmérését, növénytelepítést, kertgondozást, a ház kitakarítását, a lomok eltüntetését, állagmegóvást.

A közösség megalakulása alkalmából az egész ház díszbe öltözött. Kis csapat végezte ezt a nagy munkát, és mindjárt érkezéskor érezni lehetett a gondos női kezek nyomát. Virágfüzérek, szalagdíszek, frissítőkkel rakott asztal és oltár fogadta a később érkezőket.




Fontosnak éreztük közösségünk és céljaink formális megerősítését is. Ezért a hölgyek mindannyian lehetőség szerint fehérben és szoknyában jelentek meg. A női szakralitás megerősítéseként az első mozzanat az oltár felszentelése volt. Ehhez minden résztvevő hozzáadta a magával hozott apró tárgyakat, amelyek számára a nőiességet szimbolizálja. Néhány magyarázó szó kíséretében mindenki elhelyezte az oltáron a tárgyait. Akadt fénykép, kő, festmény sőt matrjóska baba is.


Ezután mindenki megerősítette csatlakozási szándékát azzal, hogy aláírta az alapelveket megfogalmazó rövid szöget, amely egy díszes füzetben kapott helyet. A jövőben ebbe a könyvbe kerülnek a Hásságyon történt találkozók rövid emléklenyomatai.


Előkerültek a hangszerek is és énekelve sétáltunk el a közeli patakig, ahol feldíszítve várta a hölgyeket egy csendes partszakasz. Itt egyenként mindenki a vízhez járult, és néhány hajtincset levágott a hajából. Ezzel a női erőt és az áldozatkészséget fejeztük ki.




Közeledett az idő a program – szó szerinti – fénypontjához. Egy közeli dombra kapaszkodtunk fel, ahol részesei lettünk egy különleges és nem túl gyakori természeti jelenségnek: a telihold felkeltének és a napnyugtának egyazon időpontban. Akadtak olyanok, akik most először élhették át ezt az élményt. Felszabadító és inspiráló volt a Hold és Nap, a női- és férfierő eme tradicionális szimbólumai között állni, megtapasztalni erejüket.

Az egész napos programot vacsora és beszélgetés zárta. A csendes nyári éjszakát megtöltötte a nevetés, a halk beszélgetés és a fogadalom, hogy minden hónapban találkozunk, hogy egymás között, szabadon megéljük és gazdagítsuk nőiségünket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése