2015. június 17., szerda

A Kagylókürt 63. számának bemutatója az Írók Boltjában


A misztikus szemléletváltástól a szufi bölcseleten át a népdalokig

Kozma Dániel, a Kagylókürt folyóirat új szerzője és Váray László a szellemi műhely régi tagja volt a budapesti Kagylókürt bemutató vendége. A 63. szám témáit Ősz Szabó Éva ismertette, Szabó Edit pedig a harmincéves folyóirattal kapcsolatos gondolataikról faggatta a résztvevőket. A programot június 17­én tartottuk az Írók Boltjában.



„Ha nem tetszik az, ahogy az életed kinéz, akkor próbáld megváltoztatni azt a szemléletet, ahogy 
nézed az életet.”  – idézte köszöntőjében az angol mondást Ősz Szabó Éva, aki a szemléletváltás mellett, a misztika és a misztikus szemléletválás fontosságára hívta fel figyelmünket. Egy újabb idézetet segítségül hívva megkockáztatta: a jövő embere, vagy misztikus lesz, vagy nem fog létezni. Elmesélte, hogy nemrég egy előadáson kapott egy bölcs tanácsot: ne a vallásból próbálja eredeztetni a misztikát, inkább fordítva.



Ősz Szabó Éva bemutatta a legújabb Kagylókürt Orientáció rovatának cikkeit is: a Bhagavad Gítáról és a Mahábháratáról szólókat és megmutatta, hogyan játszhatunk egy kis önismereti játékot az egyik írás segítségével.

Zenei írás, zene és írás 

A hölgy után Kozma Dániel, a Dervis ruhája című cikk szerzője vette át a szót. Elmondta, hogy művének megírásakor nem feltétlenül csak a didaktikus, szerkesztett ismeretátadás motiválta, hanem, hogy a szufizmusra jellemző hangulatból, zeneiségből is felfedjen, megtaláljon és megmutasson valamit.



Kozma Dániel gondolatai láthatóan lenyűgözték a bemutató közönségét, hiszen a program után is sokan a helyszínen maradtak, hogy eszmecserét folytassanak vele.

A Kagylókürt „szufi szakértője” után Váray László következett, a Baksa Veron vetett ágya című könyv szerzője, aki munkájában ugyan egy monográfiát tett közzé, de a dalokat neki eléneklő „szemtelen nótafát” is próbálta bemutatni. Érdekesség, hogy eleinte László nem akart monográfiát írni, csak néhány népdalt felvenni. Aztán több száz oldalas könyv kerekedett kutatásából, mintegy 240 énekkel. Az alkotás megszületésének háttértörténetét a Kagylókürt folyóiratban is elolvashatjuk.

KK 30 év 

A program befejezéseként a Kagylókürt harmincadik évfordulóját egy beszélgetéssel ünnepelték meg a résztvevők, melynek során saját, személyesebb gondolataikat osztották meg a folyóirattal kapcsoltban.



– Nekem a Kagylókürt mindig egy színvonalat, szellemi rangot jelentett 
kaptunk el egy félmondatot Kozma Dánieltől. Váray László többek között a nyitott szemléletet emelte ki, hogy a folyóirat teret ad az olyan írásoknak is, amelyekkel a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

További emlékek, vélemények, élmények a Kagylókürttel kapcsolatban a facebookon is
elérhetőek.


Képek: KK bemutató

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése