2015. október 10., szombat

Egyszerű és tökéletes - Civilek Éjszakája Pécsett

Októbert 10-én délután és este Pécsett, a Civilek Éjszakája című rendezvényen mutatkozott be a Jógaház, a Hindu-Magyar Kulturális Alapítvány képviseletében. Kaptunk egy használaton kívüli üzlethelyiséget a város főutcáján, terveztünk sokféle programot, szárifelpróbálástól a mantrazengésen át a Bhagavad-gítá előadásig.


A szervezők először kicsit aggódtak: nem lesz szerencsés, ha egész este egyszereplős darabot játszunk, de aztán hogy, hogy nem, péntek este felbukkant Pécsett a Kagylókürt folyóirat zenei szakértője Váray László tanár úr és rögtön megnyertük őt a program számára.

Az idő nem kedvezett a rendezvénynek... esett az eső. Így öt óra tájt még csak csupa ismerős arcot láttunk, nem volt egy szem betérő vendég sem... igaz, az utca is kihalt volt, csak vizek mindenfelé.

Ha már így együtt vagyunk - gondoltuk az önkéntes kollégákkal - zenehallgatás helyett inkább énekeljünk indiai dalokat. Belefogtunk az első indiai bhadzsanba, tán még az első sort sem énekeltük el, mikor felbukkant egy ember a kirakat előtt, és a kint ázó termény-mandalát kezdte nézegetni. Persze kimentünk, beinvitáltuk, és rögtön egy újabb pár érkezett. Aztán jöttek folyamatosan az emberek.


Váray László és Andrássy Csongor a Kagylókürt állandó cikkírói
Nem volt nagy sokaság, de akik ott voltak elücsörögtek egy darabig, leültek közénk énekelni, vagy éppen a bhadzsant hallgatták, a Kagylókürtöt lapozgatták. A dalok között Váray László és Andrássy Csongor, a Kagylókürt szanszkrt lektora felváltva szólt néhány szót, megválaszolták az özönlő kérdéseket... s amikor kifogytak a kérdések következett egy új dal, ami újabb témát jelentett a beszélgetéshez is.

Így az ütemezett programok javarészt elmaradtak - kár lett volna széttörni a hangulatot -, de így talán jobban sikerült, mint azt előtte tervezzük. Szári, henna, ételkóstoló, indiai énekek, lelkes önkéntes csapat... ennyi éppen elegendő volt.


Önkéntesünk Hajni és Dancsházi Erika, a program szervezője