2015. október 29., csütörtök

Jóga - XXX. Mandala kör Pécsett

Az őszi-téli szezonban a második Mandala kör témájául a jógát választottuk. Ezen belül is azokat az önfegyelmező, szabályozó elemeket, amelyek a jóga első lépcsőfokait jelenti és a mai nyugati ember számára nagyrészt ismeretlenek.

A 30. Mandala kör október 29-i találkozóját nagy izgalommal vártuk, egyrészt, mert a pécsi Napkelet Jógaházhoz illő témát választottunk , másrészt kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon milyen érdeklődős mutatkozik egy ilyen divatos, de semmiképpen sem újkeletű téma iránt.

Az állandó Facebook jelenlét mellett szórólapok készítésével is igyekeztünk felhívni a figyelmet a Mandala kör aktuális találkozójára és figyelmet fektettünk arra, hogy az egyetemistákat is meginvitáljuk. Ennek köszönhetően a vártnál nagyobb létszámban voltunk jelen – csaknem 20-an –, akik között néhányan az egyetemen találkoztak a felhívásunkkal, de akadt olyan is, aki a korábbi Civilek Éjszakáján tartott rendezvényünkön kapott kedvet, hogy ellátogasson a Jógaházba.


A beszélgetést ezúttal elkötelezett önkéntesünk, Hild Mária, jógaoktató vezette. Alapos felkészültsége mellett gondolatébresztő közös feladatokkal is készült. A figyelem középpontjában a jóga elveinek hétköznapokba ültetése állt, arra helyezte a hangsúlyt, hogy felismerjük: ez az ősi múltra visszatekintő indiai hagyomány ma is aktuális és alkalmazható a hétköznapokban.



Élő beszélgetés alakult ki a résztvevők között – kiderült, hogy több jóga gyakorló is jelen volt –, amelybe Rácz Géza úr, alapítványunk vezetője is bekapcsolódott és megosztotta velünk néhány Indiában szerzett tapasztalatát is.

A téma gazdagsága nem engedte, hogy másfél óra alatta teljes mélységében megtárgyaljuk, reméljük, a jövőben még lesz módunk folytatni a megkezdett gondolatokat.