2015. október 25., vasárnap

Férfi Lelkiségi Elvonulás – Haladóknak

A Férfi Lelkiségi Elvonulás névre hallgató moduláris testi-lelki tréning második szintű elvonulására október 22-25. között került sor Ludastón, az egykori iskola épületében. A program célja, hogy az előző szint tematikájára építve gyarapítsa tovább a résztvevők lelki, szellemi gazdagodását, körbejárva a férfi léttel, feladatokkal, szerepkörökkel járó kérdésköröket. Ez alkalommal a barátság, mint az egyik legfontosabb, legnemesebb emberi kapcsolat került feldolgozásra, de a foglalkozások olyan témákra is kiterjedtek, mint a példamutatás fontossága, vagy az egészség, betegség, kiszolgáltatottság, és ezzel együtt a bajtársiasság, segítőkészség, bizalom.


A két és fél napot felölelő gyakorlatsorozat első napján a test került fókuszba: a „karma jóga” gyakorlatok és az izzasztókunyhó embert próbáló forrósága kiváló lehetőséget adtak a megérkezésre, a jelenlétre. A résztvevők nemcsak szimbolikusan, hanem a maguk testi valójában is kiszakadtak a mindennapokból, új, ihletett természeti környezetbe kerülve, így nyitva kaput a lelki felüdülésre, a szellemi tapasztalásokra.


A tréning második napján nemcsak a csoportos workshopokra, hanem az egyéni elvonulásra, elmélyülésre is sor kerülhetett: a helyi terepviszonyokat, adottságokat is figyelembe véve készített akadálypályát a természetben, egyedül tették meg résztvevők. A számos állomáson nemcsak fizikai, hanem azzal egyidőben lelki gyakorlatokat is végezve tükröt tartottak maguk elé, saját erényeik és erénytelenségük számvetésére kiváló alkalmat nyújtott a magány és a környezet. Az akadálypályán szerzett élményeket, a program közösségi csúcspontjának is számító, éjszakába nyúló beszámolón osztották meg a résztvevők társaikkal. 


Végül a tréning utolsó napján, mintegy összegzéseként, a résztvevők megalkották saját tanításukat, tartalmas konklúziókat vonva le a két és fél nap tanításaiból, tanulságaiból.

A hajnaltól késő estébe nyúló foglalkozások a testet-lelket egyaránt megdolgoztatták. A kimerítő, rövid együtt töltött idő alatt (az étkezéseket nem számítva) összesen 15 programra került sor. A tréning sikeréhez a résztvevők személyisége éppúgy hozzájárult, mint a szervezők professzionális hozzáállása. 


A Férfi Tábor 13 részvevője – az első szintet követően – most a befelé, saját személyiségre, lélekre irányuló fokozott figyelmet élhette át a sport, az outdoor tréning, a jóga, lelki témájú workshopok, és az ilyenkor megnyilvánuló férfi testvériség nem mindennapi erejének segítségével.