2016. február 4., csütörtök

Jubileumi Kagylókürt-bemutató Pécs

A 30 évvel ezelőtt megálmodott – indulása óta egyre több embert olvasói körébe szólító – Kagylókürt folyóirat, számmisztikailag is igazán különleges 64. számának budapesti, Írók Boltja-beli bemutatóját követően 2016. február 4-én este Pécsett – a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Konferenciatermében – is sor került a jubileumi szám bemutatójára.

A folyóirat harminc évet átívelő kiadása során – az első, szamizdat számokat kivéve – végig Pécsett zajlott az újság nyomtatása. A mai nap alkalmat adott, hogy megköszönjük a Bocz Nyomda támogató segítségét.



Ennek az ünnepi számnak a középpontjában – talán nem véletlenül – egyik legjellemzőbb és legmagávalragadóbb emberi tulajdonságunk, a szenvedély áll. Hiszen mi más hajtotta volna 30 éven keresztül a lap főszerkesztőjét, és a körülötte apró bolygókként kerengő önkéntes cikkírók, fordítók, tipográfusok, terjesztők és olvasók lelkes csapatát az újabb és újabb számok megálmodása, életre lehelése, kézbevevése során? Mi más, ha nem a személyes, szenvedélyes elköteleződés e folyóirat és az általa közvetített értékrend mellett?


Ígérvény és kötelezettség, arra, hogy igyekszünk saját életünkben megélni a keleti ember bölcsességét, a témák közvetítette lelki emelkedést és szellemi felfrissülést.


Ezen a pécsi jubileumi bemutatón Rácz Géza, a Kagylókürt folyóirat főszerkesztője beszélgetett az Egyetem két jeles tanárával, Ambrusné Dr. Kéri Katalin egyetemi tanár, neveléstörténésszel és Radnai Imre meghívott vendéggel – ezúttal is Ősz Szabó Éva moderálásával. Az ünnepi hangulatot emelte a szép számban összegyűlt lelkes olvasóközönség és a bemutató szervezését végző sok-sok elhivatott, apró szolgálattevő kéz. 


A 11 éves Juhász Júlia fuvola és Szatmári Áron szintetizátor-játéka üde kísérője volt az ünnepi estnek.