2015. április 30., csütörtök

Misztikus számok - XXVI. Mandala kör Pécsett

Újra elérkezett a hónap utolsó csütörtökre, amely ezúttal a hónap utolsó napjára esett. Április 30-án, délután 17:30-kor újra összeültünk, hogy „Magas szintű beszélgetést folytassunk, az élet mély kérdéseiről”. Ezúttal a számok kerültek a figyelem középpontjába.



Bár tartottunk tőle, hogy a felvetett téma matematikai és fizikai érintettsége miatt nem tarthat akkora érdeklődésre számot, mégis több vendég érkezett, mint előző alkalommal. 21-en gyűltünk össze, és úgy tűnik, a hely majdhogynem kicsinek is bizonyult.

Érdekes volt felfedezni, hogy a Kagylókürt folyóiratban milyen sokszor esett már szó a matematika és a filozófia kapcsolatáról, a misztikus arányszámokról, vagy egyáltalán a számnak az értelmezéséről. Újraéledő facebook oldalunkon a találkozót megelőző kampány során több cikk hivatkozását is megosztottuk, hogy közös beszélgetésre invitáljuk az olvasókat.





A Kagylókürt vonatkozó cikkei

Óind matematika és lelki dimenzió 1990/1. sz.

Matematika mint a bölcsek köve 25. sz.

Számszimbolika - A számok jelentéstartalma 32. sz.

Matematika és filozófia 32. sz.

Enneagram - A lélek kilenc arca 34.

A szférák zenéje és a matematika 35. sz.

Az aranymetszés története 45.

A számok bűvöletében 48. sz.

Az este vendége volt Rácz Géza úr, a Kagylókürt felelős szerkesztője, és sikerült vendégül látnunk a Kagylókürt egyik rovatvezetőjét, Andrássy Csongort, aki az óind kultúra számokhoz való viszonyáról beszélt.



Radnai Imre a Mandala kör egy fő munkatársa/önkéntese vállalta magára a moderátor szerepét és ügyes kérdésekkel sikerült aktív párbeszédet kialakítani a vendégek között. Olyan kérdésekre kerestük a válaszokat, mint pl. kinek mit jelent a szám? Mit értünk a számok világa alatt?
A kiindulópontot a „Matematika mint a bölcsek köve” című cikk szolgáltatta, ahol David Bohm, az egyik első elméleti fizikus gondolataival ismerkedhetünk meg, amelyek egy új tudományos paradigma kialakulásához vezettek. Ennek az új paradigmának fontos része, hogy lehetőséget ad a jelenségek metafizikai értelmezésére is.



Önkéntesünk, Hild Mária ismét idézetek gyűjtésével kedveskedett a résztvevőknek. Mindenki megkapta a kulcsot, hogyan számíthatja ki saját személyes számát – nagy lelkesedéssel vágtunk bele mindannyian. Majd– Márai Sándortól Hamvas Bélán át Goethéig - kosárnyi idézet közül választhattunk. Néhány kivételesen szépen megfogalmazott gondolat után hosszú percekig csendben ültünk, anélkül, hogy bárki szólni kívánt volna.

A találkozót ezúttal is egy közös, összekapaszkodó körrel zártuk le, erősítve az összetartozás, a közös szellemi útkeresés és nyitott, felelős gondolkodás érzését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése