2015. szeptember 26., szombat

Illúzió tanok a Napkelet Bölcseleti Iskolában

Tudnod kell, hogy ami velem kapcsolatban az árnyékhoz, (illetve) a sötétséghez hasonlóan valótlan dolgot valósnak, valós dolgot pedig valótlannak tüntet föl, az nem más, mint megtévesztő hatalmam, az illúzió." (Bhágavata -purána 2.9.34.)

Mi akkor a valóság? És mi az illúzió? Egyáltalán megragadható- e bármi is tényszerű valóság gyanánt? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Napkelet Bölcseleti Iskola legutóbbi előadásán.

Az őszi félévét megnyitó előadásra szeptember 26-án, szombaton, 10-14 óra között került sor. A téma ezúttal az illúzió volt, amelyről két meghívott előadó beszélt más-más szemszögből.


A Kagylókürt főszerkesztője Rácz Géza „Illúzió tanok – A valóság tetten érése” címmel indította a napot. A másfél órás előadás során a hallgatók megismerkedhettek a valóság síkjaival, a tudattól függő érzékeléssel, az érzékelés és információszerzés különböző formáival, mindezt az indiai tradíció fényében.

Rövid szünet után Kenderesi Ilona vetített képes előadása következett „Optikai illúziók” címmel. Először megtévesztő képeket mutatott be, amelyek egyértelműen megmutatták a látás tökéletlenségét. Majd Cornelis Escher, holland grafikus három kiválasztott munkáján keresztül hívta fel a figyelmet az érzékelés és a gondolatalkotás csapdáira.

Vízesés, litográfia, 1961