2015. szeptember 12., szombat

IV. Kagylókürt Mandala Kör - Hol is vagyunk a tér és az idő szövetében?


A Mandala Kör országos hálózatának debreceni csoportja szeptember 12-én újra összeült Kagylókürt Mandala Kör beszélgető estjén a Carpe Diem teaházban. 

Az őszi félév nyitó alkalmán vendégünk volt Rácz Géza főszerkesztő, szerzetesi nevén Bhakti Kamala Tírtha Szvámí és Szendrei László, a történelmi cikkek rovatvezetője. A beszélgetést Kovács Gergely Pál nyitotta meg bevezető gondolataival.

"Tér és idő - nem csupán fizikai alapfogalmak. Hol is vagyunk a tér és az idő szövetében?" Ezzel a címmel hirdettük meg a filozófiai beszélgetést, melyre meghívásunkra Miskolcról is érkeztek vendégek. A tizenegy fős összejövetelen a téma elvont és egyben aktuálpolitikai vonulata is szerepet kapott, és e kettőt sikerült összhangba hozni a háromórás beszélgetés során.


Előkerültek a Kagylókürt folyóirat e témához tartozó példányai is: az 51. számból Várkonyi Nándor "Az idő szívverése" című cikke, melyben különböző kultúrák időszámításait vizsgálhatjuk meg táblázatok segítségével. Az 57. számból pedig Rácz Géza "A nagy pecsét" című cikke, melyben a szakrális geometria kerül bemutatásra.

A dinamikus párbeszéd és az exkluzív tea elfogyasztása után kötetlen társalgás vette kezdetét a Teaház emeleti szintjén, melyet nekünk rendeztek be, a korábbiaktól eltérően most földön ülős, párnás, teaasztalos megoldással.

Egy hónap múlva ismét találkozunk és reméljük, hogy a Kagylókürt folyóirat cikkeiben válogatva újra felfedezünk egy olyan témát, mely a mai életünkben is fontos szerepet játszik.