2017. február 10., péntek

X. Mandala kör Budapesten - Tisztaság

A 2017-es év második budapesti Mandala Körén február 10-én, a nyolcfokú jóga második lépcsőjére léptünk. Új témát és új előadót köszönthettünk körünkben. A nijama elvek első tagjáról, a Tisztaság - saucsa  - témaköréről beszélgettünk Dérné Faust Imolával, jógikus nevén: Amalával. A kör szervezői számára nem volt kérdés, hogy őt kérjék fel az eszmecsere irányítására, mivel nevének jelentése makulátlan, avagy kötöttségektől mentes tisztaság. A jama elvekkel szemben, a nijamák a belső önfegyelem, a befelé figyelés minőségével foglalkoznak.


Természetesen a tisztaság kérdéskörét a külső higiénia felől is megközelítettük, ami egyrészt értelmezhető egy kemikáliákkal teli „mű” tisztaságként, másfelől azonban beszéltünk egy fontosabb aspektusról is, a rituális tisztálkodás és – egy finomabb minőségről – a tiszta táplálkozás fogalmáról. Ha testünkre lelkünk templomaként tekintünk, akkor jobban átgondoljuk, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz. Felmerült a kérdés: milyen a tiszta étel? Mitől lesz táplálék az étel? A válasz igen egyszerű és a magyar hagyományban is igen mélyen gyökerezik: kérjünk áldást, ajánljuk fel az étket és ne habzsoljunk.

A tisztaság legbensőségesebb mivolta a gondolati makulátlanságban nyilvánul meg. Elménkre és elménk folyamataira nagy hatással van környezetünk, a szellemi táplálék, amit magunkba szívunk és az is, hogy kivel vesszük körbe magunkat, kivel társulunk. Ez egy tisztulási folyamat, nem lesz senki azonnal makulátlan, mivel az elme az anyaghoz tartozik, ezért természetéből fakadóan önmagában nem lehet tiszta, vágyakat szül. A hit segítségével, az előrébb járó emberekkel való társulással és a szent szövegek olvasásával moshatjuk tisztára magunkat. 



De lehet-e vágyak nélkül élni? Mi a törekvésünk célja és mire irányul szándékunk tisztasága? Ezen kérdések elgondolkodtattak minket, bensőnket érintette.

A Kör végén minden résztvevő kapott egy-egy idézetet.

„- A sors megváltoztatgató – magyarázta Anga – olyan az, mint a pergamen. Hiába írtak rá, éles késsel kivakarhatod, s fölébe írhatod a magad üzenetét. Az életed pergamenjén az akarat, a tudás és a tisztaság, meg az áldás az éles kés. Ezzel kivakarhatod a legszörnyűbb pecsétet is életed menetéből, hogy újraírd a történetét.” (Rácz Géza – Élettengely)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése