2017. február 22., szerda

IX. Mandala kör – Kecskemét

A karmáról szóló szemináriumsorozat középső állomásához érkezett a Mandala kör február 22-én. A téma olyan hatalmas és szerteágazó, hogy bőven akadt miről beszélgetni.
A Kagylókürt folyóirat 37. számának vezérfonala a karma volt, így a szervezők bőven válogathattak a cikkek között. A februári téma inspirálója Rácz Géza főszerkesztő úr Szabad akarat vagy predesztináció cikke volt.



A cikk tematikáját követve épült fel a találkozó, amelybe interaktív módon minden résztvevő bekapcsolódott. Viták alakultak ki, olykor a beszélgetés több ágra szakad, mikor a résztvevők a hindu tradíció két fő filozófiai irányzatát – a dvaita és az advaita – hasonlították össze.

A szabad akarat kérdése mindenképpen megosztó téma, de nem idegen a magyar kultúrától sem. A kört megelőzően a facebook csoportokban kis játékra invitáltuk az érdeklődőket. Olyan szólásokat, közmondásokat kerestünk, amelyek a cselekedetekhez, a következményekhez és az isteni sorsszerűséghez kötődnek. Nagy meglepetésünkre igen sokan bekapcsolódtak és a vártnál is több ilyen szólást sikerült összegyűjteni.



Az oldott hangulatú estén összesen nyolcan vettünk részt. Örömmel látjuk, hogy lassan, de biztosan emelkedik a létszám. Szeretnénk egy stabil közösséget létrehozni, hogy külső előadókat is bátran meghívhassunk körünkbe.



A márciusi találkozón a cselekvés művészetével, a nem-cselekvő cselekvéssel, a karma-jógával fogjuk lezárni a témát. Elképzeléseink szerint a kecskeméti kör profiljának megfelelően ezúttal forráselemzésként a Bhagavad-gítá vonatkozó fejezeteit értelmeznénk közösen. A Gangesz Alapítvány egyik fő célkitűzése az indiai kultúra hiteles tolmácsolása, megismertetése. Úgy érezzük, hogy a kecskeméti Mandala kör nagyban hozzájárul ennek a célnak a megvalósításához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése