2017. január 20., péntek

IX. Mandala kör Budapesten – Önzetlenség

Késő januári este, az Andrássy úton dideregnek a fák. Azonban a MagNet Ház Rekettye termében jácint illata lengi körbe a borostyán mandalát. Megérkeznek a tanulni vágyók, meginvitálják a hangot és a fényt körükbe. Újra körbeülnek, hogy ápolják kapcsolatukat a Legfelsőbbel. 

Január 20-án elérkezett az újévben az első Budapesti Mandala Kör, amelyen Dóczy László vezetésével körbejártuk a jama elvek, tiltások utolsó elemét: az aparigraha-t, azaz az önzetlenség, gyűjtögetéstől való mentesség témakörét. A beszélgetést egy rövid gyertyaláng meditációval kezdtük, majd átismételtük az elmúlt félév kérdéseit a többi négy tiltásról. Szeptemberben kezdtük az ahimszával, majd hónapról hónapra haladva foglalkoztunk a szatjával, az asztéjával és a brahmacsarjával.

Áttérve a gyűjtögetéstől való mentességre, beszéltünk az otthonainkban feleslegesen felhalmozott ruhákról, tárgyakról, amelyektől érdemes volna megszabadulni. Aztán felcsendült a nehéz kérdés: mit is jelent önzetlennek lenni? Mi a legértékesebb, amit egymásnak adhatunk úgy, hogy cserébe nem várunk semmit? Ezen a ponton szerteágaztak a vélemények. Volt, aki szerint az időnket, segítő vagy meghallgató jelenlétünket adhatjuk önzetlenül, mások szerint tudásunkkal, anyagi javakkal segíthetünk.

A találkozó második felében légző gyakorlatot végeztünk, majd aktuális témánkra visszatérve hosszasan kifejtette mindenki, hogy saját életében miként jelenik meg az aparigraha. Olyannyira belefeledkeztünk témánkba, hogy az időkeretet túllépve hagytuk el a termet az izgalmas eszmecsere folytatásának reményében. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése