2017. január 25., szerda

VIII. kecskeméti Mandala kör - Karma

Hosszú szünet – fél éves kihagyás – után újraindult a kecskeméti Mandala kör január 25-én. Minden maradt a régiben, ám a helyszín új. Ezentúl a Civil Klub ad otthont a hónap utolsó szerdáin a beszélgetéseknek.

A kecskeméti Mandala kör szervező elve a Kagylókürt folyóirat Orientáció rovata. Így a tavaly megalakult csoport elsőként India talán legismertebb ősi írásának, a Bhagavad-gítának 5 fő témáját dolgozza fel. 2016-ban Ísvara – Isten, jíva – az élőlény és a prakrti – a világ témája került sorra.
Komoly internetes előkészületek után az idei év első összejövetelén a következő nagy világrendező elvet, a karmát vizsgáltuk.


A kiindulópontot Kagylókürt 37. számának Orientáció rovatában „Karma” címmel megjelent cikk szolgáltatta.

A karma szó az egyik legelterjedtebb szanszkrt kifejezés a világon. Ennek megfelelően sok félreértés kapcsolódik hozzá. A beszélgetés célja egyrészről a szóhoz kapcsolódó téves felfogások tisztázása, másrészt a fogalom lehető legpontosabb megértése volt.

Bár mindössze 7 érdeklődő ülte körül az asztalt, mégis talán az eddigi egyik legjobb hangulatú és mély életkérdéseket is átfogó beszélgetés alakult ki. Külön örömnek és eredménynek könyvelhetjük el, hogy olyan régi látogatók is feltűntek, akik a szünet előtt rendszeres résztvevői voltak a kecskeméti Mandala körnek.


A téma összetettségére való tekintettel a következő két találkozó is a karmáról szól majd. Szerencse a Kagylókürt 37. és 62. száma is a tettek és következmények bonyolult összefonódásával és az emberhez méltó, helyes cselekvéssel foglalkoznak, így bőven van miből válogatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése