2017. január 27., péntek

A Kagylókürt 66-os számának bemutatója

A bemutatóra hagyományosan Budapesten, az Írók boltjában került sor január 27-én. Az estnek négy meghívott előadója volt: Rácz Géza főszerkesztő, író, Szabó Edit, Kovács Attila, Kovács Gergely Pál. Velük beszélgetett Ősz Szabó Éva.


Egy kedves, de rendhagyó felolvasással vette kezdetét az est. Szabó Edit és Ősz Szabó Éva citálta Rácz Géza „Amint fenn, úgy alant...” cikkének pár sorát.
Ezt követően a főszerkesztő beszélt arról, hogy a dzsungelharc a napi, materiális életünk, míg a kincskeresés a szellemi eszencia. Pólus, ellenpólus. Mindkettőnek van jelentősége az ember életében.

Szabó Edit mindkét cikkét megemlítette, melyek összetartoznak (ezért találhatók a kötetben egymás után) Az erényt és az allegóriát bemutató írásokról van szó. Az első cikkben az erények és ellentétük szembeállításáról, egymást kiegészítő voltáról (itt is a pólusosság) és az allegóriáról, mint az elvont gondolat eszme személyként való ábrázolásáról van szó. Ezt alátámasztja Giotto gyönyörű Scrovegni-kápolnai falfestménye Padovából.


A második cikk magát az allegóriát vizsgálja az irodalomban, a képzőművészetben és az allegória és szimbólum összehasonlítását.

Kovács Attila Vándorúton hazafelé című cikke egy külső és belső utazás, ami felveti, hogy az út során maga az út a fontos, vagy a megérkezés, s megérkezéskor olyanok vagyunk-e, mint elinduláskor, vagy megváltoztunk? Az utazás szintén egy allegória.

Végül Kovács Gergely Pál: Ahol alászállt a Nap című cikkérről beszélt.
Az égtájak hierarchiájáról, az elveszett földrészek kutatásáról, mely a történelem igazi megismerésében feltétlen szükséges.

Az írást el kell olvasni pontosan elejétől-végig, hogy megértsük, miért szakon megy le a nap. Sok mítosz, szebbnél szebb történetek. A szerző beszélt az északi népekhez, így a vikingekhez való vonzódásáról.


A megjelent írók végül -Ősz Szabó Éva kérésére- egy-egy mondatban foglalták össze e számnak a lényegét, amelyből álljon itt főszerkesztő zárómondata:
"A vihar előtti csend ismeretes fogalom, de most javaslom, úgy fogjuk fel a jelenlegi helyzetet, mint a csend előtti vihar állapotát."
Gyönyörű két órát töltöttünk együtt.

A bemutatóról készült videó megtekinthető itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése