2015. április 3., péntek

Indiai táncbemutató a pécsi Jógaházban

Igazi különlegesség, hogy Alapítványunk vendégül láthatta a debreceni Padmini Táncegyüttest a pécsi Jógaházban. A lelkes táncosok indiai tanítómester közvetlen instrukciói nyomán egy klasszikus indiai templomi tánc, az odissi bámulatos világával ismertették meg az érdeklődőket.


A közel másfél órás program több volt mint egyszerű előadás. Sajnos a teljes együttesből ezúttal csak ketten tudtak eljutni Pécsre. A két gyönyörű, indiai ruhába öltözött művésznő minden tánc előtt beszélt az egyes mozdulatok szimbolikájáról, az indiai tánc jelentőségéről, hagyományáról. Így ittlétük nem csupán kulturális program volt, de összekapcsolódott az igényes ismeretterjesztéssel is.

Összesen négy táncot láthattunk. Az első tánc Szaraszvatí istennőnek szóló virágfelajánlást mutatta be. Ez az odissi tánc állandó, kezdő eleme, amikor egy-egy félistent köszöntenek és neki ajánják a táncukat. Ez a táncosoktól, a helytől és az alkalomtól függően is változhat. A virágfelajánlás során a közönség megcsodálhatta a klasszikus tánc tiszta lépéseit.


A második műsorszám az ún. "vaszanta pallavi" nevet viselte, amely - az alkalomhoz illően - a tavasz "leírása", "kidolgozása". A mozdulatok a virágokról, a sarjadó levelekről, a szellőről, az ébredő méhekről, madarakról meséltek. Ebből a táncból megismerhettük az odissi tánc alap ritmusait.

A harmadik részben egy gyönyörű indiai költemény, a Gíta Góvinda 3. énekét jelenítette meg az egyik táncosnő, amely Rádhá Krsnától való elválását és a szerelmes vágyódását mutatta be rendkívül érzékletesen. Itt láthattuk igazán, mennyire más az indiai táncművészet, hiszen a gesztusok, a mimika teljes rajzát adta a történéseknek.


Zárásképpen egy két ritmusból építkező táncot láthattunk. Dinamikusabb, gyorsabb, lüktetőbb zenével a világi élet forgatagát mutatták be, majd Földanya részére egy felajánlást és köszönetet láthattunk. Így végül békésen, könnyű szívvel búcsúztak a táncosok a földi léttől és végső soron a bemutató látogatóitól is.


Ritkaság, hogy ilyen autentikus hagyományokra támaszkodó és indiai tanítómester állandó tanítása alatt működő tánccsoportot mutathatunk be. Alapítványunk nagyon fontosnak érzi, hogy az Indiáról szóló ismereteket hitelesen és magas színvonalon közvetítse az érdeklődőknek, illetve lehetőséget biztosítson további ismeretek szerzésére vagy saját gyakorlatának elmélyítésére. Ez a törekvésünk a Padmini tánccsoport vendégül látásával teljes mértékben megvalósult. Reméljük, hogy a jövőben nemcsak Pécsett, de Ludastón vagy más helyszíneken is felhívhatjuk a figyelmet erre a nagyszerű tánccsoportra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése