2015. április 12., vasárnap

Kirándulás Kisújbányára

Nagy örömünkre végre folytatódik tavaly abbamaradt túra sorozatunk. Ezt a rendezvénysorozatot is sikerült hagyománnyá érlelünk bekapcsolódva így a győri Jógaház hasonló kezdeményezésébe. A közösségépítés és mellette az egészséges életmód ápolása és népszerűsítése alapítványunk fontos tevékenysége. Ezért is érezzük nagy eredménynek, hogy tavaly a pécsi Jógaházban is elindultak a kirándulások és egy kis kihagyás után, április 12-én a túrázók újra befűzhették bakancsaikat.A Pécsről és a környéki településekről összeverbuválódott csapat reggel 9-kor indult Pécs belvárosából. Az autókat Püspökszentlászlón hagytuk, és egy rövid tanácskozás után nekivágtunk a tavaszi erdőnek Kisújbánya felé.

Utunk a megújuló püspöki palota és források mentén vezetett fel a csúcsra, ahol az út és a kiránduló csapat is ketté vált. A lassabban haladók egyenesen Kisújbánya felé, a cigányrétre tartottak, míg a gyakorlottabb túrázók kis kerülővel Óbánya felé fordultak. Mindkét turistaútvonal a hajdanvolt két üvegkészítő települést járja körbe. Az út mentén számos ismeretterjesztő táblával és kiállítási tárgyal, amely az üvegkészítésről és az akkori életről számol be.
Az Óbányába vezető út gyönyörű környezetben vitt: patakvölgyekben, erdős hegygerinceken. Talán csak a legfiatalabbak nem szuszogtak. A terep ugyancsak próbára tette a többiek téli időszakban kissé ellustult izmait.

A csapat másik fele sem szűkölködött a látnivalókban. Inkább kulturális emlékek – a régi sváb temető, a nemrég felújított katolikus templom – és a turistáktól nyüzsgő kis falu szolgáltatta az élményeket.Délután négy órára már újra Pécs városában voltunk, reméljük, hamarosan sor kerülhet a következő kirándulásra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése