2015. április 16., csütörtök

Könyvbemutató – Kirekesztés, idegenség, másság

Azt Ethosz Tudományos Egyesület és a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület és Klub április 16-án közösen mutatta be a pécsi Vasutas Művelődési Házban a Kirekesztés, idegenség, másság című tanulmánykötet. A programra alapítványunkat is meghívták, hiszen Rácz Géza úr, az alapítványunk képviselője is egyike a szerzőknek.


A kötet egy tavaly megrendezett konferencia előadásainak írásos gyűjteménye. A lehető legszélesebb körben igyekszik bemutatni a témát.

A bemutatót Dr. Horváth Csaba nyitotta meg az Értelmiségi Klub nevében, majd a kötet egyik szerkesztője Dr. Bertók Rózsa, a Pécsi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének docense beszélt a kötet hihetetlenül széles perspektívát átölelő írásairól, külön kiemelve az 1950-es években a Hortobágyra elhurcoltak sorstragédiáját.


Ezt követetően a kötet másik társszerzője Bécsi Zsófia, az Ethosz Egyesület képviseletében kiosztott a jelen lévő szerzőknek egy-egy tiszteletpéldányt. Alapítványunk képviseletében egyik önkéntesünk, Kungl Jánosné vette át Rácz Géza úr nevében.
Rácz Géza úr tanulmánya egyedülálló, és igazi egyetemességet képvisel: Tolerancia, India szellemi alapállása. 


A meghívott vendégek között szerepelt Nagy Bandó András is, aki személyes élményekkel fűszerezett szavaival méltatta a törekvést, amely ezt a nagyon fontos és Magyarországon igen aktuális kérdést feltárja. A könyvet azok közé az olvasmányélmények közé sorolta, amelyeket „beszélő könyvnek” nevezett – hiszen miután becsuktuk és félretettük, mégis magunkkal visszük, elgondolkodunk rajta, tovább él és dolgozik bennünk. Formálja szemléletünket, gondolkodásunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése